Autor zdjęcia/źródło:
Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW @ Bernadette Wurzinger/Pixabay.com
Dynia to warzywo uniwersalne, które nadaje się do ciast, puddingów, musów, koktajli, a przede wszystkim zup. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz tutaj. Wybierz więc najlepszy dla siebie i Twojej rodziny.
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię można przyrządzić bowiem zarówno na słodko, jak i słono czy ostro – jak kto woli.
Jak zrobić zupę z dyni? – właściwości dyni
Oprócz niesamowitego smaku dynia zawiera także mnóstwo witamin m. in. A, B1, B2, C, PP oraz minerałów: magnezu, fosforu, żelaza, wapnia. Jest również bogatym źródłem błonnika, a przy tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Mogą ją jeść już niemowlaki, jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety maluszków tuż po mleku mamy. Zupę z dyni możesz więc bez obaw przygotować dla całej rodziny. Odłóż porcję bez przypraw i dodatków dla maluszka, a pozostałą część przyrządź według smaku i gustu reszty rodziny.
Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW
#1 Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- bulion drobiowy lub warzywny
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
- 1 łyżka cukru brązowego
- 50 g pestek z dyni
- olej rzepakowy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Zeszklij cebulę i czosnek na oleju w garnku z grubym dnem.
- Do cebuli i czosnku dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj bulion. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
- Zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. W czasie prażenia pestek cały czas je mieszaj, żeby się nie przypaliły.
#2 Tajska zupa z dyni
Składniki:
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz nasiona słonecznika
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Dynię pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce na wiórki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodaj starte i pokrojone warzywa.
- Podsmaż, a następnie przełóż do garnka i zalej rosołem/bulionem. Gdy się zagotuje i warzywa zmiękną wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dodaj mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posyp prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.
#3 Zupa dyniowa z ziemniakami i jabłkiem
Składniki:
- 400 g dyni
- 3 łyżki jogurtu
- 0,5l bulion drobiowy lub cielęcy
- szczypta estragonu
- szczypta tymianku
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- biała część pora
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka masła
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek. Uważaj tylko, żeby nie przypalić masła.
- Dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, wszystko razem duś 5 minut.
- Następnie dodaj 0,5 l rosołu i gotuj ok. pół godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. W razie konieczności dopraw solą. Przed podaniem dodaj jogurt i szczypiorek.
#4 Zupa z dyni na słodko
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 0,5l rosołu drobiowego
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 banan
- 3 łyżki orzechów pekan
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła lub oleju
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Dynię oczyść z pestek, zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Jabłka pokrój w drobną kostkę.
- Miód podgrzej w rondelku i dodaj do niego pieprz cayenne. Orzechy oraz połowę pokrojonego jabłka wymieszaj z miodem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż na nią przygotowane orzechy oraz jabłka. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz do momentu skarmelizowania się miodu. Wyjmij i ostudź.
- W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę, pozostałe jabłka, dynię i pokrojonego banana. Dodaj curry oraz cynamon i duś razem 3 minuty. Dolej mleko kokosowe oraz bulion i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Następnie zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj z kleksem jogurtu i drobno pokrojoną kolendrą oraz pieczonymi orzechami z jabłkiem.
#5 Zupa z dyni na ostro
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 trawa cytrynowa, utłuczona i przekrojona na ćwiartki
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i startego
- 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Dynię obierz i pokrój na kawałki. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż kawałki dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec, aż dynia będzie miękka (ok. 1 h).
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili również drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj chili, starty imbir oraz trawę cytrynową. Smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj dynię i 1 szklankę bulionu, przykryj i gotuj przez 15 minut, aż dynia będzie miękka.
- Wyjmij trawę cytrynową, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, natką pietruszki i płatkami chili.
ZOBACZ TAKŻE: